Processen för att balansera ”patronen” på Core Balancer Primary (DBST-10) (SV)

Det finns alltid en teknisk obalans efter kassettmonteringen. Även med mycket noggrann montering enligt märkningen. Det orsakas av mellanrum mellan delarna, ojämnheter i lager, bricka och kompressorhjul. Dessutom skruvas muttern aldrig in i gängorna lika mycket 2 gånger. För att åtgärda denna obalans i kärnan, samt för att utföra hjälp- och kontrolloperationer, använd ett extra balanseringsstativ DBST-10.

Stativet är en utrustning av resonanstyp med en mjuk torsionsfjädring. Detta gör det möjligt att bestämma med hög noggrannhet (0,4 g*mm/kg) positionen och värdet på obalansen. Därtill kommer den låga rotationshastigheten och det faktum att bänken har ett oljesystem. Det gör att ”patronen” kan kontrolleras i en säker miljö.

Bänkens oljestation gör det möjligt att imitera turboladdarens arbetsförhållanden, vilket gör det möjligt att testa ”patronen” för oljeläckage. Dessutom, både för att kontrollera kvaliteten på monteringen och för att inkörning av delar av ”patronen” till varandra. Det utesluter risken för att delar skadas av överhettning.

Balanseringsprocessen består av följande operationer:

  • förberedande;
  • sätter upp montern;
  • ställa in balanseringssystemet;
  • fastställa och korrigera obalansen.

Förberedande drift

Den förberedande operationen börjar med valet av verktyg och adaptrar för att installera ”patronen” på stativet. Därefter rengörs alla kontaktytor på ”patronen”, inklusive adaptrarna, och torkas av med en torr, ren trasa. Sedan sätts en ”kontrastmarkering” på impellern på ”turbinhjulet”.

Uppbyggnad av montern

För att ställa in stativet ska du installera en ”patron” i stativet, ansluta den till oljesystemet och ställa in positionen för luftmunstycket och RPM-markören. Dessutom är det nödvändigt att justera tryckluftstillförseln för att ställa in den nödvändiga hastigheten på turboladdningsaxeln.

Uppsättning av balanseringssystem

För att kunna ställa in balanseringssystemet måste du först ange den primära informationen. Detta inkluderar radierna för det första och det andra korrigeringsplanet, rotorns specifika obalans och rotormassan. Med hjälp av denna information och beräkningsfunktionerna är det enkelt att bestämma vikten på de ”testvikter” som krävs för att kalibrera balanseringssystemet och att beräkna den tillåtna obalansen för varje korrigeringsplan.

Balanseringssystemet kalibreras i tre steg:

  1. Starta ”utan referensvikter”
  2. Starta ”med testvikter i det första korrigeringsplanet
  3. Starta ”med testvikter i det andra korrigeringsplanet

Efter alla tre uppskjutningarna kan testbänkens ”beräkningsenhet” (baserat på den information som samlas in från sensorerna) använda komplexa matematiska algoritmer för att bestämma platsen för och storleken på obalansen i två plan samtidigt.

img_9431_12-pt5nfpc1x0vz5zshkrfbgkmg02ahi76ujkt9szt8e8

Balanseringstransaktion

Ett utmärkande drag för balanseringsoperationen är att obalansen korrigeras i endast ett korrigeringsplan, även om båda planen används för justering.

Detta är viktigt: obalans uppstår eftersom kompressorhjulets mutter är något ändrar sitt vinklade läge under monteringen av ”patronen”. Det betyder alltså att för att balansera är det bara nödvändigt att korrigera obalansen i korrigeringsplanet på muttersidan. I det här fallet, om maskinen kommer att bestämma en kraftig ökning av obalansen på det andra planet (och det borde inte finnas någon obalans, för efter den första balanseringen eliminerades den). Det kommer att tala om eventuella allvarliga överträdelser som inträffat under monteringen. I detta fall demonteras turboladdaren och kontrolleras på nytt.

Korrigering av obalans utförs genom att ta bort material från ytan på ”kompressorhjulsmuttern” och anses vara slutförd när den obalanserade massan är mindre än den tillåtna kvarvarande obalansen. Materialet avlägsnas med en handhållen borrmaskin eller en handdriven skrapa. Som regel ligger obalansen i det första planet inom toleransen. Sammanfattningsvis är det så vi åtgärdar obalans i kärnverksamheten.


Du kanske också är intresserad av: