Grundläggande villkor (SV)

För att få en bättre förståelse för balansering är det nödvändigt att känna till terminologin och de grundläggande begreppen.

MASSACENTRUM

Masscentrum är den punkt kring vilken den totala massan hos en stel kropp är jämnt fördelad. För enkla dynamiska analyser är det lämpligt att anta att all massa är koncentrerad till denna enda punkt. En kraftvektor som verkar genom denna punkt kommer att flytta kroppen i en rak linje, utan rotation, enligt Newtons andra rörelselag. Summan av alla krafter som verkar på en kropp, får en kropp att accelerera med en hastighet, a proportionell mot dess massa.

TYNGDPUNKT

För normala kommersiella balanseringstillämpningar ligger masscentrum och tyngdpunkten på samma punkt. Detta gäller inte för tillämpningar som involverar ett ojämnt gravitationsfält, men skalan för de flesta balanseringstillämpningar är mycket liten med avseende på gradienter i jordens gravitationsfält och termerna är synonyma.

ROTATIONSAXEL

Rotationsaxeln är den verkliga mittlinjen för rotationen – den momentana linje som en del roterar kring. Den kallas också axelaxeln eller den geometriska axeln. Rotationsaxeln bestäms i allmänhet av geometriska egenskaper på rotorn eller av dess stödlager. Kvaliteten på monteringsdatumen påverkar i hög grad möjligheten att balansera en del. Icke-cirkulära ytor, icke-platta ytor, oregelbundna eller lösa
Lagren tillåter eller orsakar variationer i rotationsaxelns position. Varje variation av axeln verkar vara en rörelse av masscentrum i förhållande till axeln och bidrar till att den inte kan upprepas.

CENTRIFUGALKRAFT

En partikel som rör sig längs en cirkulär bana genererar en centrifugalkraft som riktas utåt längs den radiella linjen från rotationscentrum till partikeln. När partikeln roterar runt mittpunkten ökar centrifugalkraften.
Med stela kroppar förblir obalansen densamma även om en ökning av hastigheten medför en ökning av kraften. Den ökade kraften kommer i sin tur att leda till ökad rörelse beroende på axelns eller axelstödets styvhet. Kraften ökar exponentiellt som kvadraten på förändringen i hastighet. Dubbelt så hög hastighet motsvarar fyra gånger så stor kraft och fyra gånger så stor rörelse.

ÖGONBLICK OCH PAR

Ett par är ett system av två parallella krafter som är lika stora och verkar i motsatta riktningar. A paret orsakar ett moment eller vridmoment som är proportionellt mot avståndet mellan de parallella krafterna. Dess effekt är att orsaka en vridande eller vändande rörelse.

VIKT OCH MASSA

Enheterna vikt och massa används ofta synonymt och lite slarvigt vid balansering. Detta är
i allmänhet godtagbar förutsatt att balansräkningen visar enheter som är konsekventa eller lätt
omvandlas till de vikter som används eller den skala som används för att tillverka vikterna. Skillnaden mellan
vikt och massa blir ett problem när man beräknar obalanskraften. Det bör vara underförstått att
vikt och kraft har samma enheter; Newton (N) i det metriska systemet och pund (lbs) i det engelska
system. Massan har enheterna gram (g) eller kilogram (kg) i det metriska systemet och slugs i det engelska
system.

Du kanske också är intresserad av: